۱۳۸۹ مهر ۱۵, پنجشنبه

ورک شاپ خاویر زابالا

ورک شاپ خاویر زابالا در استودیوی هنرهای تجسمی سعید انصافی در تاریخ 8 و 9 شهریور 1389 مصادف با 30 و 31 آگوست 2010 :

خاویر زابالا شهریور ماه طی دعوت رسمی از سوی آقای سعید انصافی برای برگزاری ورک شاپ و نشست تخصصی به ایران آمد. این واقعه که انتظار می رود منشا تاثیرات بسیار مهمی در هنر تصویرگری ایران باشد با مدیریت آقای انصافی و خانم بردایی شکل گرفت. سعید انصافی در مورد جزییات و برنامه ریزی می گوید: آشنایی من با ایشان به سال 2008 برمی گردد، کتاب های ایشان را در نمایشگاه کتاب کودک بولونیا دیده بودم و از همان زمان آشنایی دورادور با همدیگر داشتیم.
ایده ی برگزاری ورک شاپ دقیقا از زمانی کلید خورد که من و همسرم تصمیم گرفتیم خانه ی خود را به آتلیه تبدیل کنیم و دوره های تصویر گری برگزار کنیم. در واقع ما سعی داشتیم روابط بین المللی ای را که به دست می آوردیم در آتلیه به اشتراک بگذاریم.
من کتاب های خاویر زابالا را در دوره های تابستانی ام تدریس می کردم، اندیشه و تفکر زابالا را بررسی می کردیم که با لحن خود چگونه یک روایت تصویری می سازد.
در اول بهار امسال یک برنامه فرهنگی در ترکیه داشتیم، که در دانشگاه بیلکنت آنکارا برگزار می شد، خاویر زابالا هم جزو کسانی بود که برنامه ی ما را خیلی پیگیری می کرد، برایمان مطلب می نوشت و آرزوی موفقیت می کرد. بعد از بازگشت از ترکیه تصمیم گرفتم از ایشان دعوت کنم، ارتباطمان را پی گرفتیم و در ضمن اولین درخواست به ما پاسخ مثبت دادند، جزییات را رد و بدل کردیم و به توافق رسیدیم.
از ما خواست تا نمایشگاه کوچکی نیز در آتلیه برایش ترتیب دهیم، من قبول کردم و آماده شدیم تا اینکه به ذهنم رسید نمایشگاه را در یک گالری حرفه ای برگزار کنیم تا استفاده از نشست و بازدید نمایشگاه برای همه امکان پذیر باشد. بنابراین با مدیر مسئول گالری محسن، آقای رسول اف که از دوستان خوبم هستند، صحبت کردم و قرار بر این شد تا یک نمایشگاه یک روزه برایشان بسازیم به همراه نشست آزاد تا هنرمندان بتوانند از نزدیک با ایشان صحبت کنند."
مقدمات کار فراهم شد و پس از انجام هماهنگی های لازم خاویر زابالا وارد تهران شد.

خاویر زابالا در تهران:

ورک شاپ در دو روز متوالی در محل استودیوی هنرهای تجسمی سعید انصافی برگزار شد که در روز اول با افتتاح نمایشگاه و نشست آزاد با هنرمند در گالری محسن همراه بود.
روز اول ورک شاپ، صبح روز دوشنبه هشتم شهریور با حضور شخص هنرمند وآقای سعید انصافی و خانم بردایی به همراه جمعی از هنرجویان کار خود را آغاز کرد. ابتدا افراد به معرفی خود و دیدگاههای خود نسبت به تصویرسازی پرداختند و در ضمن معارفه زابالا بحث های رایج در هنر تصویرگری و نیز چگونگی نشر کتاب را مطرح کرده و چهره ای کلی از فضای رایج در دنیای تصویر گری جهان ارایه نمود. و در ضمن تمریناتی که با گروه انجام داد به معرفی منتخبی از کتابهایش و به بررسی تکنیکی آنها پرداخت. او در طی ورک شاپ به آموزش تکنیک تک چاپ (مونوپرینت) پرداخت و هنرجویان نیز به تمرین این تکنیک پرداختند.

       

       

روز دوم نیز به روال روز اول برگزار شد و زابالا به آموزش تکنیک های شخصی اش که در کتابهای موفق خود استفاده کرده بود، پرداخت و در انتها پروژه نهایی ورک شاپ را با عنوان تصویرسازی شهر به هنرجویان اعلام کرد.

گالری محسن نیز در بعدازظهر همان روز میزبان نشست آزاد و نمایشگاه یک روزه ی خاویر زابالا بود که بعد از برگزاری ورک شاپ کار خود را آغاز کرد. نمایشگاه در ساعت پنج بعد از ظهر با حضور خاویر زابالا وجمعی از اساتید برجسته ی تصویر سازی ایران از جمله آقایان: سعید انصافی، مرتضی زاهدی، فرشید شفیعی و خانم سحر بردایی افتتاح شد. .بحث در مورد آثار به نمایش در آمده از همان لحظات اولیه در فضای نمایشگاه از سر گرفته شد، چرا که حضور شخص هنرمند در ایران و در یک گالری حرفه ای بانی شکل گیری محفلی کم نظیر در حوزه تصویرگری معاصرایران گشت. اتفاقی که این روز ها به ندرت شاهد آن هستیم. آثار به نمایش گذاشته شده منتخبی از تصویر سازی های خاویر زابالا در حوزه تصویرگری کتاب بودند که درتعداد 30 اثر در معرض دید علاقه مندان قرار گرفتند. پس از افتتاح نمایشگاه عموم بازدید کنندگان به اتاق مولتی مدیا برای برگزاری نشست آزاد دعوت شدند.
خاویر زابالا به عنوان سخنران مجلس با همراهی مترجم اسپانیایی اش در ابتدا به تشکر از آقای انصافی و عوامل گالری محسن پرداخت و سخنان خود را اینگونه آغاز کرد:"خیلی خوشحالم از اینکه پیش شما هستم و این موقعیت را دارم، ایران کشوریست با سابقه ی فرهنگی بسیار غنی که در حوزه ی حرفه ای واقعا حرفی برای گفتن دارد.کمی پیش با مرتضی زاهدی در مورد فرشید مثقالی که جایزه ی اندرسن را دارند صحبت می کردیم واقعا کشورهایی که این جایزه را دارند بسیار کم هستند."
سپس مطالب خود را در دو بخش ارایه نمود.در بخش اول به بررسی تکنیکی منتخبی از کتاب هایش از جمله: هملت اثر شکسپیر، بارتلبی اثر هرمان ملویل، پرنده و صدف، اژدها، سانتیاگو پرداخت که حاوی نکات آموزنده ای برای حضار بود. در بخش دوم کنفرانسی با عنوان "تاثیرات مکتب شرق اروپا" ارایه کرد و ضمن معرفی جمعی از هنرمندان این مکتب آنان را بهترین تصویرگران قرن بیستم جهان خطاب نموده و بررسی و تحلیل دقیقی از آثار آنان به دست داد
در ادامه مرتضی زاهدی به عنوان سخنران دوم سخنان خود را اینگونه عنوان کرد: "من خیلی تشکر می کنم از سعید انصافی، این اتفاق بسیار مهمی ست، خاویر زابالا شخص بسیار بسیار مطرحی در حال حاضر است، تصویرگران بسیاری هستند مثلا آقای اشتفان زاورل که تصویرگر بسیار معروفی بود اما حالا تصویرگر مهم حال حاضر دنیا اینجا ایستاده است.اتفاقی که امروز افتاد خیلی نادر است و تصویرگران و محیط های حرفه ای ما حاضر نمی شوند این رودررویی را به وجود بیاورند. ما در فضای بسیار محدودی زندگی می کنیم که اطلاعات در آن بسیار غلط است و در مورد بسیاری از مسایل کاملا خیالی و سوررئالیستی فکر می کنیم به همین خاطر بیایید سعی کنیم از محصولات هنری اشخاصی که به اینجا می آیند، از امکانات فکری شان و از چنین فرصت هایی که در اختیارمان قرار می گیرند استفاده ی لازم را ببریم.فکر می کنم برای تصویرگران این نسل بسیار مهم است که این نکته را درک کنند: زیست هنرمندانه محصولش می شود یک اثر هنرمندانه! وفتی که لحظه ی هنرمندانه و تجربه ی واقعی نداشته باشیم قاعدتا دید توهمی نسبت به مسایل خواهیم داشت و یا اینکه نهایتا تنها یک دهه عمر مفید تصویرگری خواهیم داشت."












تهیه و تنظیم: سارا شمسی

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر